Personal branding: hoe doe je dat? Skip to main content

Personal branding: betekenis

Personal branding. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker. Simpelweg betekent personal branding: jezelf presenteren als merk. Hierbij is het belangrijk dat je dit doet aan de juiste doelgroep: wie ben je, waar sta je voor, waar ben je goed in, en wat onderscheidt jou van alle anderen? Wil je bijvoorbeeld als zzp’er nog meer opdrachten binnenhalen? Dan is personal branding dé oplossing! Maar hoe doe je dat? Wij hebben stapsgewijs 5 tips voor je op een rij gezet:

Personal branding tip #1: Brainstormsessie

Allereerst is het belangrijk om te beginnen met een brainstormsessie rondom jouw eigen identiteit. Pak een groot vel papier en een stift. Schrijf alles op wat je maar kunt bedenken. Wie ben jij? Wat maakt jou bijzonder? Wat vind jij belangrijk? Wat wil jij voor anderen betekenen?

Tip: Door met verschillende kleuren te werken geef je duidelijk aan wat je zeer belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Personal branding tip #2: Kernwaarden bepalen

Nu je tijdens de brainstormsessie een hele hoop begrippen en onderwerpen rondom jouw identiteit in kaart hebt gebracht, is het tijd om je belangrijkste waarden te bepalen. Dit worden ook wel je kernwaarden genoemd. Wat is voor jou het áller belangrijkste? Voorbeelden van kernwaarden zijn: betrouwbaarheid, innovatie, en kwaliteit. Denk nog eens goed na over deze kernwaarden. Zijn dit waarden die heel belangrijk voor je zijn en die passen bij wie jij bent?

Personal branding tip #3: Unique Selling Point bepalen

Kernwaarden zijn een groot onderdeel van personal branding. Maar zijn jouw waarden ook onderscheidend van de concurrentie? Wat maakt jou bijzonder en uniek? Door een Unique Selling Point te bepalen, zorg je ervoor dat je niet verdwijnt in de massa. Om jouw onderscheidend vermogen in kaart te brengen is het belangrijk dat je 100% jezelf bent. Probeer niet zomaar te doen wat anderen doen.

Tip: Heb je moeite met jouw unieke eigenschappen te bepalen? Vraag eens aan je vrienden en familie om 3 eigenschappen te benoemen die jouw uniek maken.

Personal branding tip #4: Doelgroep bepalen

Nu je hebt bepaald wat je kernwaarden zijn en wat je Unique Selling Point is, is het tijd om je doelgroep in kaart te brengen. Wie zou jij graag willen bereiken? Bij het bepalen van je doelgroep is het belangrijk dat deze niet te groot is, zodat je specifieke acties kunt bedenken voor je doelgroep (ook wel content marketing genoemd). Daarom is het van belang om je doelgroep te segmenteren.

Tip: Om je doelgroep duidelijk in kaart te brengen is het slim om een persona maken. Een persona is een beschrijving van jouw ideale klant. Zo kun je bij elke keuze afvragen: “Waar heeft ‘Piet’ behoefte aan?”

Personal branding tip #5: Communiceren

Het is zover! Nu je jouw identiteit in kaart hebt gebracht is het tijd om jouw Personal Brand op de markt te zetten. Dit doe je zowel in tekst, als beeld en kleur. Bepaal onder andere jou tone of voice en huisstijl, en kies de juiste middelen om content op te delen. Het is hierbij erg belangrijk dat je een duidelijke stijl kiest die je consistent blijft communiceren. Spreek bijvoorbeeld niet de ene keer je klanten met u aan, en een andere keer met jij.

Klaar voor het echte werk? That Inner Flame biedt trainingen aan!

Na het zetten van deze stappen heb je al een mooie basis staan voor jouw Personal Brand. Ben je klaar om dat volgende level te bereiken en écht rendement te halen uit je werk? Wij helpen je graag verder! That Inner Flame biedt verschillende trainingen aan, waaronder een training Personal Branding. Samen met ons ga je een gehele dag aan de slag om jouw personal brand op te zetten. Nieuwsgierig? Klik dan hier!