Het Instagram algoritme in 2021 Skip to main content

Het Instagram algoritme is anno 2021 nog steeds een raadsel. In 2016 nam Instagram afscheid van een chronologische feed, maar tot op heden is er maar weinig grip op het algoritme te krijgen. In deze blog vertellen we je welke factoren momenteel bepalen dat jouw volgers je content zien. Én we geven je een aantal handige tips, die ervoor zorgen dat jij het Instagram algoritme kunt verslaan!

Het Instagram algoritme in 2021

Het algoritme is Instagrams best bewaarde geheim, want iedereen wilt natuurlijk weten hoe je content het meest gezien wordt. Waarom scoort je post die ene keer zo goed, en die andere keer juist weer flink minder? Hier zijn volgens Instagram de volgende 6 factoren van op invloed.

Wat vonden je volgers eerder interessant?

Instagram baseert de hoogte van berichten in je feed op de kans dat je het bericht interessant vindt. Hoe leuker Instagram denkt dat je de post vindt, hoe hoger deze in je feed verschijnt en hoe sneller je de post zult zien. Communiceer je dus vaak met interieuraccounts? Dan verschijnen posts met deze specifieke inhoud ook hoger in je feed.

Kortom, interactie zorgt er dus voor dat je hoger scoort in het algoritme. Maar ook in soorten interactie zitten onderling verschillen. ‘Vroeger’ waren het vooral likes en comments die goed scoorden, maar onlangs liet Instagram blijken dat nu het opslaan van posts de nummer één is om te scoren in het algoritme. Stimuleer je volgers daarom ook tot het opslaan van je posts. Hoe je dit doet? Deel waardevolle of inspirerende content, die mensen later willen terugzien. Voeg ook een CTA aan je post toe, zoals ‘Deze post later nog eens bekijken? Sla hem op, zodat je ‘m makkelijk terugvindt!’.

Wat is je relatie tot elkaar?

Instagram is een sociaal medium, en vindt onderlinge relaties dan ook erg belangrijk. Daarom geeft Instagram voorrang aan content van je familie en vrienden. Om te bepalen wie belangrijk voor jou is, worden je interacties gebruikt:

  • Naar welke accounts stuur je DM’s?
  • Van welke accounts vind je de content leuk?
  • Naar welke accounts zoek je?

Kortom, om te zorgen dat mensen je content zien, dien je een relatie met ze te vormen. Laat daarom regelmatig je gezicht zien. Mensen volgen namelijk liever andere mensen, dan afstandelijke bedrijfsaccounts. Neem stories op waarin je jezelf voorstelt, laat mensen vragen aan je stellen en toon een kijkje achter de schermen. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze je kennen, krijgen ze veel meer empathie voor jou en je bedrijf!

Hoe actueel is een post?

Ook let Instagram op hoe lang geleden een post is geplaatst, om zo altijd de meest actuele en recente content aan je volgers te laten zien. Bekijk daarom regelmatig je statistieken. Hierin kun je precies zien wanneer je volgers online zijn en wat dus de beste tijd is om te posten. Zonde om hier geen gebruik van te maken!

Hoe vaak openen je volgers Instagram?

Best een voor de hand liggende factor: Als je elk uur Instagram opent, zul je meer ‘chronologische’ content zien dan wanneer je één keer per dag Instagram opent. In dat laatste geval heeft Instagram namelijk veel meer content om te tonen, en zal het algoritme bepalen wat je ziet.

Hoeveel mensen volgen je?

Het algoritme laat maar aan 10-20% van je volgers je posts zien. Hoe meer mensen je volgen, hoe meer kans je hebt dat mensen je content zien.

Hoe lang brengen je volgers door op Instagram?

Ook niet geheel onlogisch: Als je volgers actieve Instagram gebruikers zijn, en gemiddeld een uur scrollen, is de kans erg groot dat ze uiteindelijk wel bij je post uitkomen. Is iemand na een minuut alweer weg uit Instagram, dan is deze kans aanzienlijk kleiner.

Hacks voor het Instagram algoritme

Hoe zorg je er nu voor dat je bovenstaande punten optimaal aanpakt? We geven je een aantal tips, die vooral met punt één en twee te maken hebben: interesse en relatie. Het is vooral belangrijk om engagement te creëren (saves, shares, likes, comments, DM’s). Zo laat je Instagram zien dat je een echte relatie met je volgers hebt.

Maak gebruik van Reels

Reels is een functie die Instagram eigenlijk heeft ‘gestolen’ van TikTok. Door middel van korte, creatieve filmpjes kun je je bedrijf op een toffe manier laten zien. Daarnaast kun je met Reels ook super goed scoren in het algoritme; ze worden namelijk getoond op de Explore page. Maak je een creatieve, educatieve of humoristische video? Dan is de kans groot dat je Reel na een paar uur flink wat views te pakken heeft!

Gebruik Instagram story stickers

Stickers voor je stories zijn een laagdrempelige manier om meer interactie met je volgers te krijgen. En meer interactie? Juist, top voor het algoritme! Zorg er dan ook voor dat je regelmatig een poll, vragensticker of emoji-slider in je stories gebruikt.

Check je DM’s

Een vaak gemaakte fout is het niet lezen van je DM’s (direct messages). Naast het feit dat niet reageren op berichten van je (potentiële) klanten negatief kan zijn voor je imago, laat je ook kansen liggen om je positie in het algoritme te verbeteren. DM’s zijn namelijk een sterke indicator voor de relatie met je volgers. Hoe meer berichten iemand met je stuurt, hoe sneller Instagram denkt dat diegene jouw account leuk vindt.

Wat je ook doet om je positie onder je volgers te verbeteren, het is áltijd belangrijk om je doelgroep in je achterhoofd te houden. Wat vinden zij leuk om te zien? Hoe kun je nog meer waarde bieden? Dat is dé key om het Instagram algoritme anno 2021 te verslaan.