Clubhouse: dé nieuwste social media hit Skip to main content

Clubhouse. Je zult er vast al eens van gehoord hebben. De social media app staat al een hele tijd bovenaan in de appstore. Maar hoe werkt het en wat kun je er precies mee? In deze blog zetten we alle ins en outs over de Clubhouse app voor je op een rijtje!

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een voice-based social media platform. In tegenstelling tot andere social media apps zoals Facebook en Instagram, draait Clubhouse volledig om live audiogesprekken. Via digitale ruimtes, ook wel ‘rooms’ genoemd, kun je met anderen het gesprek aangaan.

Hoe werkt Clubhouse?

Niet iedereen kan zomaar de app gebruiken. Allereerst is op dit moment de app alleen beschikbaar voor iPhone (geen zorgen, de Androidversie komt eraan!). Bovendien werkt Clubhouse met een ‘invite-principe’. Alleen via een uitnodiging van een andere Clubhouse-gebruiker krijg je toegang tot de app. Als nieuw lid van Clubhouse ontvang je op jouw beurt weer uitnodigingen om zo anderen aan te laten haken. Door de oprichter van Clubhouse is bewust gekozen voor een exclusief karakter, met het idee dat de behoefte groter wordt om erbij te willen horen.

Op het platform kun je rooms bezoeken. In deze rooms worden gesprekken gevoerd over allerlei verschillende onderwerpen. Tijdens het registreren van de app kun je dan ook aangeven welke thema’s je interessant vindt. Denk hierbij aan sports, knowledge, entertainment en tech. Aan de hand van deze interesses krijg je vervolgens suggesties voor rooms die jij interessant vindt. De host dient je toe te laten tot de room, waar je kunt meeluisteren of zelfs meepraten. Door virtueel je hand op te steken kun je aangeven dat je wilt reageren of een vraag wilt stellen.

Verschil tussen Clubhouse en podcasts

Clubhouse moet niet worden verward met een podcast. Ja, de apps zijn beide gebaseerd op audio, maar waar een podcast een geluidsbestand is dat je altijd en overal kunt beluisteren, vinden de gesprekken op Clubhouse live plaats. Clubhouse is echt te vergelijken met een offline gesprek, waar je aan kunt deelnemen door de ‘room’ te betreden, maar die je dus niet achteraf kunt terugluisteren.

Waarom Clubhouse voor bedrijven?

Niet alleen voor individuen, maar ook voor bedrijven is Clubhouse interessant. Bij dit platform gaat het niet direct om het verkopen van je product of dienst, maar vooral om authenticiteit en inspiratie. Door je volgers een kijkje achter de schermen te geven laat je ze kennismaken met de mensen achter jouw merk. Dit kun je bijvoorbeeld doen door wekelijkse rooms te organiseren waarbij medewerkers onderwerpen aansnijden die interessant zijn voor jouw doelgroep, of door experts uit de organisatie relevante tips te laten bespreken.

Kortom, Clubhouse is een app waar je terecht kunt voor allerlei soorten behoeftes. Als je op zoek bent naar contact, vermaak, nieuwe inspiratie of kennis. Alles is mogelijk! Wisten jullie dat Ilona, de ondernemer achter That Inner Flame, ook actief is op Clubhouse? Hier voert zij gesprekken over ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Geïnteresseerd? Volg dan snel @ilona_onfire op Clubhouse!